|  | 
 |  | Benodigdheden voor 20 plakjes:50 g krenten en 50 g rozijnen,
 40 g oranjesnippers en 40 g sukade,
 4 el. rum, 140 g boter, 350 g bloem,
 1 pakje drooggist, 40 g suiker, zout,
 1 pakje vanillesuiker,ca. 80 ccm melk,
 schil van 1 citroen (onbehandeld),
 2 eieren, 150 g gehakte amandelen,
 100 g boter voor de bovenlaag,
 100 g poedersuiker om te bestrooien.
 | 
   
    | Bereidingswijze
 Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade 
        en rum mengen en over nacht laten staan.
 Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en 
        citroenschil mengen. Eieren, amandelen, gesmolten
 boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer 
        kneden. Op het einde de deeg krachtig
 met de handen kneden. Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten 
        staan, tot de deeg zichtbaar is gegroeid.
 De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden. De deeg opnieuw 
        twee uur laten groeien en vervolgens
 tot een ovaal vormen. Met de keukenrol een verdieping in de deel drukken 
        en een deeghelft over de andere leggen. Het kerstbrood op bakpapier leggen 
        en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken. Kerstbrood 
        vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker 
        bestrooien. Deze voorgang herhalen tot boter en
 poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt wordt door een dikke witte 
        laag.
 
 Tip
 Hoe groter het kerstbrood, hoe sappiger en lekkerder. U kunt daarom bovenstaand 
        recept verdubbelen en een extra groot kerstbrood bakken. De baktijd moet 
        u dan met een half uur verlengen. U kunt het kerstbrood eventueel met 
        bakpapier afdekken.
 
 Gezien bij Brigitte
 
 |